Postări populare

Powered By Blogger


Nu de puţine ori ni s-au solicitat sfaturi cu privire la echipamentul necesar unei ture montane.  De aceea, am pregătit o listă cu echipament pentru o tură montană de primăvară, vară sau toamnă de cel puţin două zile. Cum echipamentul poate varia foarte mult în funcţie de condiţiile meteorologice, de altitudinea la care urcaţi, de gradul de dificultate al muntelui, lista noastră nu se vrea a fi universal valabilă şi nici exhaustivă, cuprinzând echipamentul strict necesar şi recomandările noastre.
Esenţiale:
  • Bocanci. Încălţămintea trebuie aleasă cu grijă în funcţie de teren şi anotimp. În general, recomandăm bocanci de trei sezoane sau semi-ghete cu talpă aderentă şi rezistenţi la apă. Dacă traseul trece prin chei sau are porţiuni lungi de drum forestier, nu strică să ai şi o pereche de sandale de trekking în rucsac. În plus, sunt ideale pentru camping.

  • Rucsac. Pentru o tură de durată medie sau lungă, recomandăm un rucsac între 40-85 l, reglabil pe înălţime, ce asigură o ventilaţie eficientă, compatibil cu sistem de hidratare (foarte util vara), dotat cu husă de ploaie şi chingi de prindere pentru diverse accesorii. Mai multe detalii despre alegerea rucsacului găsiţi aici.

  • Cort. În cazul în care nu îţi petreci noaptea la cabană, cortul este primul lucru pe care trebuie să-l pui în rucsac. Alege un cort cât mai uşor, care se montează rapid, cu un antreu sau două pentru bagaje, de două sau mai multe persoane, în funcţie de numărul însoţitorilor.
Cort Husky Boyard 4
 
  • Sac de dormit. Chiar dacă e vară, la altitudini mari temperatura poate să scadă brusc foarte mult. Prin urmare, e indicat să ai la tine un sac de dormit călduros şi uşor, cu o temperatură de confort adecvată condiţiilor termice, care să-ţi asigure un somn liniştit. Cum e mai pretenţios la spălare şi uscare, poţi lua şi o lenjerie specială pentru sacul de dormit care te scapă de problema asta. Există şi modele speciale de saci de dormit pentru femei şi pentru copii.

 
Pentru mers:
 
Beţe de trekking Altus Boj
 
 
Pentru iluminare:
  • Lanternă frontală cu baterii. Chiar dacă nu intenţionezi să campezi noaptea, o lanternă frontală nu trebuie să-ţi lipsească din rucsac.
  • Acumulator solar. Recomandat pentru turele mai lungi.
 
Pentru gătit:
 
Arzător Pinguin Spider
 
 
Pentru hidratare:
 
Pentru orientare:
 
Pentru igiena personală:
Prosop sport Altus


Pentru protejarea ochilor de razele UV:
 
Pentru prim ajutor şi supravieţuire:
Trusă completă de prim ajutor Altus
 
 
Iar lista poate continua. Despre modul în care trebuie să te îmbraci şi să te hrăneşti într-o tură montană vom scrie în articolele viitoare.

Leave a Reply